Nakrywanie stołu.
Nakrywanie stołu.
Niezależnie od tego czy jesteśmy gośćmi, czy gospodarzami spotkania, warto znać podstawowe zasady savoir-vivre. Po jakie sztućce sięgnąć w pierwszej kolejności? Jaki talerz powinien znaleźć się na wierzchu? Nakrywanie stołu to sztuka, którą może opanować każdy. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i reguł. Gustowna i elegancka zastawa jest niezbędnym elementem każdego spotkania. Potrafi wprowadzić wyjątkowy nastrój i sprawić, że serwowane potrawy nie tylko zachwycą smakiem, ale również zyskają niezapomniane walory wizualne. Poprawne nakrycie stołu, będzie sporym ułatwieniem zarówno dla gospodarza jak i gości. Dzięki niemu, wystawiający przyjęcie mogą poświęcić więcej czasu na rozmowę i zajmować się jedynie serwowaniem kolejnych dań i zabieraniem pustych talerzy. Natomiast goście nie będą mieć wątpliwości, po który nóż sięgnąć, ponieważ zdecydują się użyć ich w kolejności zaproponowanej przez pana lub panią domu.
Podstawowe zasady
Nakrycie stołu powinno odpowiadać liczbie gości i rodzajowi dań jakie planujemy zaserwować. Możemy zdecydować się na nakrycie uproszczone, które nie przewiduje sztućców do ryb, przystawek oraz masła, a także widelczyka do ciasta. Jeśli planujemy obfite przyjęcie, powinniśmy zdecydować się na nakrycie rozszerzone, zakładające większa liczbę talerzy, sztućców i kieliszków, które przystosowane są do każdego menu. Aby goście czuli się swobodnie i komfortowo należy zapewnić im przestrzeń. Elementy zastawy powinniśmy rozłożyć mniej więcej na szerokości 70-80 centymetrów oraz zachować 30-centymetrowy odstęp między osobami.
Jak ułożyć talerze?
Na prawidłowo nakrytym stole, każdy element ma swoje miejsce. Zastawę należy układać w odległości 2 centymetrów od krawędzi stołu. W pierwszej kolejności kładziemy duży płaski talerz, zwany talerzem serwisowym lub pod talerzem. Służy on do wyznaczenia środka nakrycia oraz pełni funkcję podstawki, na którą kładzie się kolejne elementy zastawy stołowej. Najlepiej, jeśli różni się wyglądem od pozostałych elementów kompletu obiadowego. Warto dodać, że z talerza podstawy nie spożywa się posiłków. Kolejne talerze układa się w zależności od przewidzianego menu. Jeśli planujemy zaserwować gościom przystawki, zupę, danie główne i deser, na podtalerzach powinniśmy ułożyć duże płaskie naczynia do dania głównego, a kolejne do przekąsek. Przy tak nakrytym stole zasiadają goście. Po zjedzeniu przez nich przystawki, gospodarz zabiera wierzchni talerz i stawia głębokie naczynie do zupy. Po jej skonsumowaniu talerz jest wynoszony, a na stole pozostają tylko talerze obiadowe. Talerzyki deserowe podawane są dopiero po zebraniu całego serwisu użytego do dania głównego. Odpowiednie nakrycie stołu jest niezwykle ważne. Jego istotnym elementem jest również dopasowana do okazji zastawa stołowa. Jej kształt, kolor i wzór z pewnością odpowiednio wpłyną na charakter uroczystości. Nie bez znaczenia jest również materiał, z którego została wykonana zastawa. Najszlachetniejszym surowcem jest porcelana. Jej delikatna struktura, a zarazem wytrzymałość i odporność na zarysowania sprawiają, że jest wybierana zarówno do domów jak i lokali gastronomicznych czy hoteli. Na rynku dostępnych jest wiele serwisów. Wyjątkowe propozycje znajdą zarówno fani klasyki, jak i podążający za trendami i lubiący ekstrawagancję klienci.
Ułożenie sztućców
W przypadku ułożenia na stole sztućców króluje jedna podstawowa zasada - powinny być ułożone w kolejności użycia. Oznacza, to że sztućce znajdujące się najdalej talerza, będą służyły do konsumpcji pierwszego dania – zwykle przystawki. Z prawej strony należy położyć skierowane ostrzem w górę noże oraz łyżki, natomiast po lewej, dnem do powierzchni stołu – widelce. Sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec, powinny znaleźć się nad talerzem. Ich trzonki należy skierować w przeciwne względem siebie strony – trzonek łyżeczki w prawo, a widelczyka – w lewo. Ważne jednak, aby na stole nie znalazło się więcej niż trzy pary sztućców jednocześnie. Warto pamiętać, aby raz użytych sztućców, nie odkładać z powrotem na stół, ani ich o niego opierać. Sztućce zawsze powinny znajdować się w naszych rękach lub na talerzu. Jeżeli jesteśmy zmuszeni na chwilę odjeść od stołu, powinniśmy skierować widelec na godzinę ósmą, a nóż na godzinę czwartą. A Jak zakomunikować zakończenie spożywania konkretnego dania? W tym wypadku nóż i widelec trzeba położyć równolegle, kierując ich trzonki w prawą stronę, na godzinę piątą. Jeśli natomiast przerywamy na chwilę jedzenie zupy, łyżkę powinniśmy pozostawić w talerzu, w którym znajduje się posiłek. Po zakończeniu jedzenia zupy, łyżkę odkładamy na talerz będący podstawą. Łyżeczki do kawy i herbaty, zawsze powinny znajdować się na talerzyku lub spodku, niezależnie od tego czy napój jest w filiżance. Częściowe oparcie łyżeczki o stół jest sprzeczne z zasadami savoir-vivre’u. Przygotowanie stołu na obiad czy uroczystą kolację nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Aby zrobić na gościach ogromne wrażenie, wystarczy pamiętać o podstawowych zasadach, Elementy, które na początku mogą wydawać nam się nienaturalne i trudne do zapamiętania z czasem, po prostu staną się dla nas rutyną i codziennością. Trening czyni mistrza. O ile zasady ułożenia talerzy i sztućców są ściśle ustalone, o tyle przy wyborze kształtu, koloru i designu użytej zastawy, możemy śmiało eksperymentować. W sezonie letnim warto sięgnąć po cieńszą porcelaną ze wzorami kwiatowymi. Zimą, świetnie sprawdzi się zastawa w kolorach ziemi. Szeroki wybór polskiej porcelany najwyższej jakości oferują marki: Ćmielów, Lubiana, Chodzież oraz Ćmielów Design Studio.